4

Hogyan lehet elkerülni a láb gombás fertőzéseit?

A sportoló lába-más néven tinea pedis-fertőző gombás fertőzés, amely befolyásolja a lábak bőrét. Ez is átterjed a körmökre és a kezekre. A gombás fertőzés az úgynevezett sportoló lábát, mert ez gyakran látható a sportolók. A sportoló lába nem komoly, de néha nehéz gyógyítani. Ha cukorbetegsége vagy legyengült immunrendszere van, és azt gyanítja, hogy atléta lába van, azonnal hívja orvosát. A sportoló lába akkor fordul elő, amikor a tinea gomba nő a lábakon. A gomba elkapható a fertőzött személy közvetlen érintkezésével, vagy a gombával szennyezett felületek megérintésével.

A gomba meleg, nedves környezetben virágzik. Gyakran előfordul zuhanyzókban, öltözők padlóján és úszómedencék környékén. Bárki kaphat sportoló lábát, de bizonyos viselkedések növelik a kockázatot. Olyan tényezők, amelyek növelik a sportoló lábának kockázatát, a következők.

A lábgomba gyakran kezelhető

1Mezítláb, főleg öltözők, zuhanyzók és uszodák látogatása nyilvános helyeken zokni, cipő vagy törölköző megosztása fertőzött személynél
szűk, zárt lábujjú cipő viselése hosszú ideig nedvesen tartja a lábát
miután izzadt méter kisebb bőr-vagy körömsérülés a lábadon a sportoló lábának számos lehetséges tünete van, amelyek a következők viszketés, szúrás, égő érzés a lábujjak között vagy a lábad talpán hólyagok a lábadon, hogy viszket repedés, hámlás bőr a láb, leggyakrabban a lábujjak között, a talp száraz bőr a talpán vagy a lábad oldalán nyers bőr a lábadon elszíneződött, vastag és omlós körmök.

Köröm, hogy húzza el a körömágy egy orvos diagnosztizálhatja sportoló lábát a tünetek. Vagy az orvos rendelhet bőrtesztet, ha nem biztos abban, hogy a gombás fertőzés okozza a tüneteit. A bőrelváltozás kálium-hidroxid vizsgálata a sportoló lábának leggyakoribb tesztje. Az orvos levágja a fertőzött bőr egy kis részét, és kálium-hidroxidba helyezi. A KOH elpusztítja a normál sejteket, és érintetlenül hagyja a gombasejteket, így mikroszkóp alatt könnyen látható. A sportoló lábát gyakran lehet kezelni over-the-counter (OTC) helyi gombaellenes gyógyszerekkel.

Ha az OTC-gyógyszerek nem kezelik a fertőzést, orvosa helyi vagy orális vényköteles gombaellenes gyógyszereket írhat fel. Orvosa otthoni kezeléseket is javasolhat a fertőzés megszüntetése érdekében. Néhány vényköteles gyógyszer, amelyet orvosa előírhat a sportoló lábára helyi, vényköteles hatáserősségű klotrimazol vagy mikonazol.

A lábgomba szövődményekhez vezethet

2Helyi szteroid gyógyszerek a fájdalmas gyulladás csökkentésére
orális antibiotikumok, ha a nyers bőr és a hólyagok miatt bakteriális fertőzések alakulnak ki. Orvosa javasolhatja, hogy áztassa a lábát sós vízben vagy hígított ecetben, hogy segítsen kiszáradni a hólyagokat. Alternatív terápia. A teafaolajat alternatív terápiaként használják a sportoló lábának kezelésére. Egy 2002-es tanulmány arról számolt be, hogy a teafaolaj 50 százalékos oldata hatékonyan kezelte a sportoló lábát a vizsgálati résztvevők 64 százalékában.

Kérdezze meg orvosát, ha egy teafaolaj-oldat segíthet a sportoló lábában. A teafaolaj néhány embernél kontakt dermatitist okozhat. A sportoló lába bizonyos esetekben komplikációkhoz vezethet. Az enyhe szövődmények közé tartozik a gomba allergiás reakciója, ami a lábakon vagy a kezeken hólyagosodáshoz vezethet. Az is lehetséges, hogy a gombás fertőzés a kezelés után visszatér.

Súlyosabb szövődmények lehetnek, ha másodlagos bakteriális fertőzés alakul ki. Ebben az esetben a lábad duzzadt, fájdalmas és forró lehet. A genny, a vízelvezetés, a láz a bakteriális fertőzés további jelei. Az is lehetséges, hogy a bakteriális fertőzés átterjed a nyirokrendszerre. A bőrfertőzés a nyirokrendszer vagy a nyirokcsomók fertőzéséhez vezethet. Hosszú távú kilátások
A sportoló lábfertőzése enyhe vagy súlyos lehet. Néhányan gyorsan tisztulnak, mások hosszú ideig tartanak.

Mossa meg a lábát szappannal és vízzel

3A sportoló lábfertőzései általában jól reagálnak a gombaellenes kezelésre. Néha azonban a gombás fertőzéseket nehéz megszüntetni. Gombaellenes gyógyszerekkel történő hosszú távú kezelésre lehet szükség ahhoz, hogy a sportoló lábfertőzései visszatérjenek. Van néhány dolog, amit tehetünk, hogy segítsen megelőzni a sportoló láb fertőzések.

Mossa meg a lábát szappannal és vízzel minden nap, majd alaposan szárítsa meg őket, különösen a lábujjak között. Mosson zoknit, ágyneműt és törölközőt 140°F (60°C) vagy magasabb hőmérsékleten. A mosókockák kombinálása és az OTC gombaellenes ajánlásainak alkalmazása a legtöbb sportoló lábának kezelésére szolgál. Fertőtlenítheti cipőjét fertőtlenítő törlőkendővel (például Clorox törlőkendővel) vagy spray-kkel. Minden nap tegyen gombaellenes port a lábára. Ne ossza meg másokkal zoknit, cipőt vagy törölközőt.

Viseljen szandált nyilvános zuhanyzókban, nyilvános medencék körül, valamint más nyilvános helyeken.Viseljen lélegző szálakból, például pamutból vagy gyapjúból készült zoknit, vagy szintetikus szálakból készült zoknit, amelyek nedvességet távolítanak el a bőrétől.Cserélje ki a zoknit, amikor a lábad izzad. Levegő ki a lábad, ha otthon megy mezítláb. Viseljen lélegző anyagból készült cipőt. Alternatív két pár cipő, rajta minden pár minden második nap, hogy a cipő idő kiszáradni között használ. A nedvesség lehetővé teszi a gomba további növekedését.

Az ecet az ecetsav hígított formája, amely mind sokoldalú, mind ártalmatlan. Szakácsként és tisztálkodásra használjuk, és fáradt, fájó, büdös lábunkat is kezeljük vele. Egy tanulmány szerint az ecet gombaellenes aktivitása erősebb, mint más élelmiszer-tartósítószereké, miközben elég biztonságos ahhoz, hogy enni. Ez a művelet jóváírásra kerül néhány legjelentősebb előnyére. Megállapították, hogy az ecet lassítja bizonyos típusú lábgomba növekedését. A sportoló lába gombás fertőzés, amely befolyásolja a lábujjakat. A lábujjak pirosak, a bőr hámozhat. A sportoló lába gyakran ég és viszket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *